Vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap.

slideshow

Onze raden der wijzen

Elke vereniging die zichzelf respecteert, laat zich omringen door wijze mensen. Dat is bij ons niet anders. Maak kennis met onze raad van bestuur, bijna volledig samengesteld uit ouders van een kind met een verstandelijke handicap

 

ONZE RAAD VAN BESTUUR

Voorzitter: Ria BRUYNEEL

Bestuurders:

Dominique CAUWE

Johan DECRUYNAERE

Johan GEERAERTS

Rudolphe SERREYN

 

 

 

ONZE ADVIESRAAD


Inclusie Vlaanderen heeft in de loop der jaren heel wat knowhow verzameld. Al zeggen we het zelf. Maar we weten natuurlijk niet alles. Een adviesraad kan dus heel handig zijn om raad aan te vragen. Maak kennis met onze Raad der Wijzen. Wordt ongetwijfeld uitgebreid.


Walter Van Steenbrugge

Advocaat, strafpleiter en auteur.  Verwierf bekendheid naar aanleiding van de moord op veearts Karel Van Noppen en de van dopingmisbruik beschuldigde wielrenner Iljo Keisse en als raadsman van de bokser Junior Bauwens.
Zelf neemt hij de bokshandschoenen op om te vechten voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, maar ook voor personen met een verstandelijke handicap die geïnterneerd zijn in de gevangenissen.

Manu Keirse

Prof. dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking gaat. Hij is auteur van vele boeken, meestal rond verdriet, rouw en afscheid.
Sinds 2012 is hij gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond.


Jo Lebeer


Prof. dr. Jo Lebeer is arts, neuropsycholoog, orthopedagoog, auteur en docent Handicapstudies aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is adviserend expert Downsyndroom en ooit vergeleek hij het feit dat 9 op de 10 ouders die te horen krijgen dat hun kind downsyndroom heeft onder druk van de maatschappij voor abortus kiezen met de Holocaust. De maatschappij, zo zegt hij, zou beter mensen die verschillend zijn, met open armen verwelkomen.
 

Geert Van Hove

werkt als docent aan de Vakgroep Orthopedagogiek en is tevens Bijzonder Hoogleraar Disability Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In de jaren tachtig richtte hij, als één van de eerste onderzoekers in België, diverse projecten op voor personen met een verstandelijke handicap. Hij werkt structureel samen met de Vlaamse self-advocacybeweging ‘Onze Nieuwe Toekomst vzw’.

 

Bea Maes


is hoogleraar aan de Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KULeuven. Zij is gespecialiseerd in het domein van opvoeding, onderwijs en orthopedagogische begeleiding van personen met een handicap.
Ze publiceerde talrijke wetenschappelijke werken rond verstandelijke handicap, maar evengoed schreef ze bijzonder toegankelijke boeken voor ouders en ondersteuners.

 

Jan Nolf

Heeft een lange loopbaan als advocaat en vrederechter achter de rug. Hij stapte uit onvrede op omdat hij van oordeel was dat het beroep van vrederechter wordt uitgehold.
Hij is momenteel columnist van meerdere kranten en tijdschriften en is auteur van de boeken ‘Kwetsbaren in het nieuwe recht’ over bewindvoering. Over deze materie geeft hij eveneens infosessies, onder meer voor ouders van een kind met een handicap. Zie ook: www.justwatch.be

 

Noël Slangen

Communicatieadviseur, gespecialiseerd in crisiscommunicatie en opiniemanagement. Hij werkte onder meer voor de Overheid, politieke partijen en internationale bedrijven.
Hij is gastdocent aan verschillende universiteiten. Talrijk zijn de boeken die geschreven worden ten huize Slangen. Zelf is hij auteur van een hele rits boeken en columns en zijn echtgenote is de jeugdschrijfster Bettie Elias. Zie voor meer: www.noelslangen.be

 

Geert Lambert

Advocaat en tot in 2013 ook politicus (Groen). Gekend als de man met de opvallende groene bril. Als parlementslid maakte hij deel uit van de Raad van Europa. Hij is eveneens licentiaat in de Haven- en Maritieme Wetenschappen. Hoe we met Inclusie Vlaanderen een goede koers varen en ons schip drijvende houden, komen we ongetwijfeld bij hem te weten.

 

Mieke Vogels

Ex-politica van Groen.  Studeerde Pol & Soc, dat spreek je uit als 'pol en sok', in haar geval: geitenwollen sok, vermits ze zich steeds heeft ingezet voor personen met een handicap. Van 1999 tot 2003 was ze Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen. Ze is vooral gekend als de vrouw die in Vlaanderen het Persoonlijke-Assistentiebudget (PAB) als alternatief voor de zorg in voorzieningen introduceerde.

 

Wivina Demeester

Studeerde voor landbouwingenieur, maar maakte een carrièreswitch naar de politiek (CD&V). In de jaren negentig was ze bijna non-stop Vlaams minister van verscheidene domeinen. Buiten de politiek engageerde ze zich actief voor personen met een handicap, onder meer door de oprichting van het dienstverleningscentrum Monnikenheide. Ze heeft zelf een zoon met een handicap.

 

Rudi Mattheus

CEO van Axis Finance, een erkend accountants- en advieskantoor in Haaltert. Als dusdanig werd hij regelatig geconfronteerd met prangende vragen van ouders met een kind met een verstandelijke handicap. Meestal ging het om dezelfde vraag: Wat gebeurt er met mijn kind als ik er niet meer ben? Om die reden schreef hij het boek 'Familiale planning voor kinderen met een verstandelijke handicap', waarin hij in duidelijke taal diverse oplossingen schetst. Dit boek is uitgegeven bij Kluwer.

 

Ann De Guchtenaere

Professor in de pediatrie aan de Rijksuniversiteit Gent. Hoofdarts en voorzitter van het Zeepreventorium in De Haan. Voorzitter van de vereniging van kinderartsen.

 

Luc Goutry

Politicus CD&V. Lag aan de basis van de nieuwe wet bewindvoering (wetsvoorstel Goutry).