Vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap.

slideshow

De Inclusieve Griffel

Inclusie Vlaanderen reikt elk jaar een Inclusieve Griffel uit aan een boek of een andere publicatie waarin een personage met een verstandelijke handicap een inclusieve rol speelt.

Peter van de Inclusieve Griffel is Marc de Bel. Meter is Brigitte Minne.

 

De Inclusieve Griffel 2016 is voor Marc de Bel

Meestal heeft onze uitreiking plaats tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen. Dit jaar deden we dat echter in Leuven op zaterdag 15 oktober tijdens de Trefdag Handicap - www.trefdaghandicap.be. Minister van Cultuur Sven Gatz reikte de prijs uit. Onze laureaat werd Marc de Bel die won met zijn boek 'Mette', uitgegeven bij Van Halewyck. Een eervolle vermelding was er voor Michaël Olbrechts en zijn stripboek 'Vierenveertig na Ronny'.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2793510

 

 

Op maandag 9 november 2015 ontving jeugdauteur Frank Pollet de Inclusieve Griffel 2015 op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Hij werd bekroond met zijn boek 'Want een ezel is een voorbeeldig mens!' uitgegeven bij De Eenhoorn.

Dankzij de medewerking van twee ex-ministers van Welzijn, Adelheid Byttebier en Mieke Vogels, van accordeonist Bartolino, van Jan Verleyen (creatief bureau Creafant) en van acteur Dimitri Leue werd de uitreiking een ludiek gebeuren. De presentatie was zoals steeds in de goede handen van meter Brigitte Minne. Peter Marc de Bel zat in de zaal en zag dat het goed was. De auteur ontving de Mats, een trofee gemaakt en geschonken door Piet De Koninck, een kunstwerk van de gemeente Schaarbeek en een kunstwerk geschonken door de kunstenares Ann Dhaenens.

Een uitgebreid fotoverslag van de prijsuitreiking kunt u bewonderen op de fotosite van Sportclub De Juniors (Inclusie Vlaanderen afdeling Antwerpen): http://picasaweb.google.be/juniorsvanacker26

Op de website www.frankpollet.be kunt u eveneens twee reportages bewonderen.

 

 

Klik op de volgende links om een kijkje te nemen op de uitreiking van vorige Inclusieve Griffels:

 

2014: winnaar Peter Terrin met 'Monte Carlo'

Op de Boekenbeurs in Antwerp Expo heeft auteur Peter Terrin de elfde Inclusieve Griffel ontvangen voor zijn boek "Monte Carlo".

"Het is een prachtige, literaire parel waarin het personage Ronny de mooiste schittering is. We zijn dan ook zeer vereerd een dergelijk juweel te mogen bekronen", motiveerde onze jury.

Monte Carlo speelt zich af in de wereld van de Formule 1, het hoofdpersonage beleeft zijn finest hour als mecanicien voor Team Lotus. Terwijl hij vecht met leven en liefde wordt hij in zijn dorp aanbeden door Ronny, een mentaal beperkte jongen. Terrin won de voorbije jaren al een paar literaire prijzen. De belangrijkste was de Ako Literatuurprijs 2012 voor Post Mortem.

 

2013: winnaar 'Met man en macht'  

In 2013 kregen Tom Lenaerts en Tom Van Dyck samen met Els Laenen de Inclusieve Griffel uitgereikt door Inclusie Vlaanderen. Els Laenen, een jonge actrice met het downsyndroom verbonden aan Theater Stap, speelt in de reeks de glansrol van Mieke Van den Abbeele, de kleindochter van de verongelukte burgemeester Gaston Van Opstal.

Een eervolle vermelding ging naar Ilse Bockstaele voor haar Vlaamse Filmpje "Gewoon Anders"

 

2012: winnaar Dag Allemaal

In 2012 werd de Inclusieve Griffel uitzonderlijk uitgereikt aan een dagblad. Dag Allemaal werd als winnaar gekozen omdat in hun blad ook plaats is voor verhalen van onbekende Vlamingen met een verstandelijke handicap.

 

2011: winnaar Kinyonga

De scenaristen (tevens acteurs) van het creatieve bureau Kinyonga hebben de Inclusieve Griffel 2011 in ontvangst genomen op de 75e Boekenbeurs in Antwerpen. De medewerkers van Kinyonga werden in de bloemetjes gezet door de peter en de meter van de Inclusieve Griffel, respectievelijk Marc de Bel en Brigitte Minne. 

Kinyonga krijgt de Inclusieve Griffel voor het scenario van "Malus", een kindertheatervoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc de Bel.