Vereniging voor mensen met een verstandelijke handicap.

slideshow

ADNP-kids – HVDAS Belgium

Inclusie Vlaanderen heeft er een nieuwe afdeling bij: ADNP-kids – HVDAS Belgium. Het HVDAS-syndroom is pas ontdekt en noemt voluit Helsmoortel-Van der Aa, naar de ontdekkers.  1 à 2 per 1.000 kinderen  met een verstandelijke handicap zou(den) dit syndroom hebben. In het decembernummer van ons ledentijdschrift Onze Stem besteden we ruim aandacht aan dit nieuwe syndroom en aan onze nieuwe afdeling. Meer nieuws volgt.

Meer lezen

Meldpunt bewindvoering

In januari 2016 waren wij met Inclusie Vlaanderen mede-initiatiefnemer van de zogenaamde‘Driekoningenactie’ om de onjuiste toepassing van de nieuwe wet beschermingsmaatregelen aan te klagen.  Deze actie leidde tot de oprichting van een digitaal meldpunt (www.meldpuntbewindvoering.be) dat op Driekoningendag 2017 officieel aan de pers werd voorgesteld.

Wie hinder ondervindt of ontdekt bij de toepassing van de nieuwe wet bewondvoering kan dit melden via het digitaal aanmeldingsformulier op deze website. Het meldpunt wordt gedragen door 50 welzijnsoorganisaties en wordt administratief ondersteund door Inclusie Vlaanderen.

Meer lezen

Brochures

BROCHURES

Verder geven we regelmatig brochures uit die te maken hebben met de verstandelijke handicap:

- Inclusief onderwijs: brochure voor ouders

- Alles wat u altijd al wilde weten over inclusief onderwijs - handreiking voor leerkrachten met koudwatervrees

- De verstandelijke handicap in de kijker: wie deze brochure leest, is klaar om een kwis rond verstandelijke handicap te winnen

- Mond vol tanden - een coproductie Gezin en Handicap, VMG, DSV en Inclusie Vlaanderen over relaties, seksualiteit en handicap - 10 €

- Brochures rond persoonsvolgende financiering en bijstandsorganisaties in eenvoudige taal op maat van onze doelgroep.

Wil je graag brochures ontvangen om bijvoorbeeld een informatieavond te organiseren, neem dan zeker contact met ons op

Meer lezen

Inclusieve Griffel 2016

Onze 14de Inclusieve Griffel is voor Marc de Bel. Hij wint met zijn boek 'Mette', het middelste uit de Pauwels-trilogie. Hij kreeg een kunstwerk van Nicola Hendrickx en een schuimige waardebon van Brouwerij De Glazen Toren. Een eervolle vermelding was er voor de Leuvense striptekenaar Michaël Olbrechts. Hij ontving een trofee voor zijn stripboek 'Vierenveertig na Ronny'. Minister Sven Gatz zei zeer verheugd te zijn met de twee bekroonde boeken. De uitreiking had plaats tijdens de Trefdag Handicap 2016 in Leuven. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.2793510

Meer lezen

Infoavonden rond het persoonsvolgend budget

Er heerst nog veel onwetendheid rond het persoonsvolgend budget. Om die reden organiseert het VAPH provinciale infosessies (zie aldaar). Maar ook onze afdelingen springen op de kar. Volgende infoavonden staan al op het programma:

- op donderdag 29 september bij onze afdeling in Tienen - info bij Leona Cloots: 0474 25 82 12

- op donderdag 6 oktober bij onze afdeling in Gent - info bij Angèle Roets: 09 253 94 39

- op donderdag 17 november bij onze afdeling Antwerpen - info bij Jaak Zwaan: 03 454 13 85

Mogelijkheid tot vraagstelling. Op elk van deze avonden is onze directeur Bernadette Rutjes één van de sprekers.

Eind dit jaar volgt nog een infoavond van onze afdeling in Brussel. We houden je op de hoogte.

Wij zetten momenteel alles op alles om samen met Fovig een erkende PVF-bijstandsorganisatie te worden. Dit ligt immers in het verlengde van wat wij altijd al geweest zijn: een vereniging die bijstand geeft.

Meer lezen

Storing e-mailverkeer

Door een stroompanne waren we op vrijdag 16 september (en mogelijks volgende dagen) in de onmogelijkheid om mails te ontvangen. Mogen we vragen om ons uw op deze dag(en) aan ons doorgemailde berichten nog eens te bezorgen. Met heel veel dank en verontschuldigingen voor het ongemak.

Meer lezen

Inclusie in Mijn Straat

Inclusie Vlaanderen woont naast Lidewij, die met haar camera kennis ging maken met al haar buren. Het resultaat was een jaar lang te zien in 'Mijn straat' in Iedereen Beroemd (Eén). Uiteraard kwam ze ook bij ons langs. Thomas, onze "chef mailings" met downsyndroom veroverde haar hart en bij uitbreiding alle harten in Vlaanderen met zijn spontaniteit en zijn imitatie van de Thriller-clip van Michael Jackson.

'Mijn straat' werd op zondag 8 mei afgesloten met een daverend straatfeest. Thomas gaf onder luid applaus een serenade aan gastvrouw Lidewij. Prima inclusie!

Meer lezen